2010. május 3., hétfő

Már megint: mi motiválja a dolgozókat?


Örökzöld téma, ismét előveszem. Kenneth Kovach (George Mason University, USA) 1995-ben 1000 ember megkérdezésével végzett kutatásában azt találta, hogy a dolgozókat leginkább (1) az érdekes munka, (2) az elvégzett munka elismerése, valamint (3) a beavatottság érzése motiválja. Ezután következik (4) a munkahely biztonsága, valamint (5) a jó fizetés. A lista 6. helyén szerepel a fejlődési lehetőség, a 7. helyen pedig a jó munkakörülmények találhatók.

Eszembe jutott, vajon mennyire állnak a fentiek összhangban az 1950-es évek két nagy motivációs elméletalkotójának elképzeléseivel. Látható, hogy az első három tényező a maslow-i piramis felső két szintjében található (önbecsülés, önmegvalósítás), míg a következők, a fejlődési lehetőség kivételével, az alsóbb szintek képviselői. Herzberg kéttényezős modelljét Kovach eredményeire rávetítve hasonló eredményt kapunk. A dobogós helyezettek a herzberg-i motivátorok közé tartoznak, a többiek, ismét a fejlődési lehetőséget leszámítva, a higiéniás tényezők közé sorolhatók. Tehát elég nagy az átfedés.

Szinte ugyanezt találjuk egy 2003-as KPMG-s Global People Survey-ben (dr. Tomka János: A megosztott tudás hatalom, 2009). A szervezet munkatársai a következő tényezőket tartják a legfontosabbnak: kihívást jelentő érdekes munka, a munka erkölcsi elismerése, az őszinte és tisztességes kommunikáció (beavatottság), az együttműködő közösség, valamint a tanulási lehetőség.

Érdekes információkat kapunk a Kovach-féle felmérés adatainak szegmentálásával. Bár a nők és a férfiak motivátorainak listája nem sokban tér el egymástól, a férfiaknál a jó fizetés egy hellyel előrébb található, talán érthető okból (családfenntartás). A nők esetében a jól végzett munka értékelése fontosabb, mint a munka érdekessége, tehát az első két helyezett megcserélődik. Eddig nem említettük, de a sereghajtó tétel, a „megértés személyes problémák esetén (10)”, a nőknél feljön a 7. helyre (több fronton kell helytállni).

A 30 alattiaknál a fizetés, a biztos munkahely és az előrelépési lehetőség van a dobogós helyeken. 30-40 közt a biztos munkahely az első, míg a 40-es korosztálynak a beavatottság a legfontosabb. 50 felett érthetően az előrelépés és a fizetés kerül sereghajtó pozícióba.

Kovach egy másik izgalmas listát is készített: megkérte a munkáltatókat is, hogy tegyék sorba a fenti motivációs tényezőket. Nem sok fogalmuk volt arról, hogy az embereiket mi hajtja (vagyis mit gondolnak az emberek, hogy mi hajtja őket). A munkáltatók szerint a legfontosabb (1) a fizetés, (2) a munkahely biztonsága, (3) az előrelépés, és (4) a munkakörülmények. Nagyon tévednek, amikor azt gondolják, hogy a dolgozóknak nincs szükségük elismerésre (8) és nem igénylik a bevonást és az informálást (a beavatottság a 10.)

Nekem az a benyomásom, hogy bár ez a felmérés az Egyesült Államokban készült 15 éve, a hazai vállalatok jelentős részének mai gyakorlata mögött nagyjából ugyanezeket a feltételezéseket lehetne tetten érni.

Még egy megjegyzés Kovach kutatásához, Maslow és Herzberg gondolatai alapján: ha a dolgozó nem érzi magát biztonságban a munkahelyén, nem tud megélni a fizetéséből, vagy méltatlan körülmények között kell tevékenykednie (higiéniás tényezők), akkor a sorrend természetesen megborul, és ezek a tényezők kerülnek előre.

1 megjegyzés:

  1. http://www.youtube.com/watch?v=u6XAPnuFjJc&feature=player_embedded

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.