2013. február 21., csütörtök

Fektessünk be értelmes szokásokba!

Morfondíroztam rajta, hogy mi legyen a 300. blogbejegyzésem témája. Aztán beugrott egy cikk Leo Babauta zenhabits blogjáról, amire Badó Andrea hívta fel a figyelmem néhány hete. A szerző szerint elég nyilvánvaló, bár kevesen alkalmazzák, hogy ha valami kis dolgot megteszel nap mint nap ismételve, a végeredmény némi idő elteltével már jelentős lesz. Legyen szó napi néhány dollár félretételéről, vagy mondjuk a futásról, amiben Babauta egy év leforgása alatt 7 percről a maratoni távig jutott el. És nem csak a kis tételek adódtak össze, hanem kamat is jóváíródott a számláján: például a futás csökkentette a stressz-szintjét, segített neki leszokni a dohányzásról, fogyott tőle és jobb lett a közérzete is.

Néhány ötletet is összeszedett, hogy milyen területeken lehet apránként markáns pozitív változást előidézni értelmes szokások beiktatásával: pénzbeli megtakarítás, egészségesebb táplálkozás, korábban felkelés, írás, jóga/nyújtás, hangszeres zenélés, meditáció, rendrakás és nyelvtanulás. Azt is felsorolja, mire ne cuppanjunk rá hasonlóképpen: közösségi oldalak, gyorséttermek, tévénézés és panaszkodás.


Négy lépésben foglalta össze a teendőket:

1. Válassz ki valami számodra vonzó területet!
2. Csak 1-2 perccel kezdj naponta!
3. Állíts be emlékeztetőt magadnak minden napra!
4. Nézd, ahogy növekszik (de ne erőltesd, csak kedved szerint bővítsd)!

Azt javasolja, hogy ne akarj sokat csinálni belőle az elején, ne aggasszon, ha kimarad egy-két nap, és ne akarj egyszerre több szokást bevezetni. Maximum heti egyet, de még jobb, ha csak havonta egyet.

Három évvel ezelőtt én is bevezettem egy szokást: elkezdtem blogot írni. Egy hónappal előtte még azt se tudtam, mi a blog. Ez a háromszázadik bejegyzés, ami azt jelenti, hogy kb. 300 órát, vagyis közel 40 munkanapot szántam erre. Más számítással a havi 20 munkanapomból egyet a blogolásra fordítottam. Mi lett ennek a szokásnak az eredménye?

Kezdeném azzal, hogy a blog saját tanulásom fontos médiumává vált: az olvasmányélményeimet és egyéb kapcsolódó tapasztalataimat itt foglaltam rendszeresen össze. A több mint 300 oldalnyi szöveg létrehozása komoly mennyiségű írásgyakorlást is jelentett.

Láthatósági szempontból érdekes, hogy több mint 30 ezren látogatták meg ezt az elég szűk célcsoportnak szóló blogot és kb. 100 ezer oldalt tekintettek meg. A "vezetés" szóra a Google közel 3 millió találata közül az első a Tudatos Vezetés blog. A "tudatos vezetés" szavakra az első oldal 10 találatból 8 hozzám kapcsolódik. A blogbejegyzések megjelennek a HR Portálon is, és több online médium szokott átvenni cikkeket (hvg.hu, profession.hu, jobline.hu, ugyvezeto.hu, piacesprofit.hu) Többen megkerestek, hogy hirdetési ajánlatot kérjenek, de nem éltem a lehetőséggel. És ami a legfontosabb: múltbeli és jelenlegi ügyfeleim és programrésztvevőim egy részével ezen a csatornán keresztül (is) tartom a kapcsolatot.

Kétszer egy óra hetente, három éven keresztül. Neked milyen rendszeres tevékenységbe lenne érdemes befektetni ezt az időt?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.