2014. június 2., hétfő

Ne baltázzátok* el a kultúrát!

Miután Peter Thiel kockázati tőkebefektető 2012-ben 150 millió dollárt invesztált az Airbnb cégbe, Brian Chesky vezérigazgató meghívta az irodájukba és beszámolt neki az aktuális számadatokról. Megkérdezte Thiel-től, hogy mi lenne az egyetlen legfontosabb tanácsa számukra, mire a befektető ezzel a javaslattal lepte meg őket: "Ne baltázzátok* el a kultúrát!" Amikor némi bővebb kifejtést kértek tőle, közölte, hogy az egyik oka pont a cégkultúra volt annak, hogy pénzt fektetett a cégbe. Egyébként pedig sajnos az a tapasztalata, hogy a növekedés elkerülhetetlen velejárója a kultúra elbaltázódása. De jó volna, ha sikerülne ennek az ellenkezőjét bizonyítani, úgyhogy az alapítóknak érdemes lenne erre fókuszálni.


Chesky közzétette a munkatársaknak írt levelét, hogy mások is tanulhassanak belőle. Nézzük, milyen gondolatokat osztott meg kollégáival! "Hogyan építünk kultúrát? Úgy, hogy a legfontosabb értékeink megnyilvánulnak mindenben, amit csinálunk. Amikor új kollégákat veszel fel, amikor e-mailt írsz, amikor egy projekten dolgozol, vagy amikor a folyosón sétálsz. Rajtunk áll, hogy az értékekkel összhangban éljünk és így kultúrát építsünk. Az is rajtunk múlik, hogy nem az értékeinknek megfelelően működünk, és így elbaltázzuk* a kultúrát. Ez mindannyiunk számára lehetőség és egyben teher."

"Miért olyan fontos a vállalati kultúra?" — folytatja Chesky. "Íme az egyszerű magyarázat. Minél erősebb a kultúra, annál kevesebb vállalati folyamatra van szükség. Ha a kultúra erős, mindenkiben megbízhatsz, hogy helyesen fog cselekedni. Az emberek függetlenek és autonómok lehetnek. Vállalkozó kedvvel bírnak. (…) Azokban a szervezetekben (vagy társadalmakban), ahol gyenge a kultúra, rengeteg kemény, precízen megfogalmazott szabályra és folyamatra van szükség."

Jó látni, amikor egy befektető is érti, milyen szoros összefüggés van a puhább, emberi tényezők és a tulajdonosi érdekek között, különösen hosszabb távon.


*Az eredeti szövegben nem pont ez a szó szerepelt.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.