2014. szeptember 29., hétfő

Tanulj (üzemet) vezetni regényből!

De rég volt már, amikor legutóbb könyvajánlót írtam a Tudatos Vezetés blogon! Na majd most. Évekkel ezelőtt javasolt nekem egy könyvet Németh Ákos barátom, aki egész eddigi mérnöki karrierjét blue chip multinacionális termelővállalatoknál töltötte. Neki is egy korábbi vezetője tanácsolta, hogy olvassa el Eliyahu Goldratt, először 1984-ben megjelent The Goal című regényét (!), melyben egyébként a "korlátok elméletével" (Theory of Constraints) ismertet meg bennünket.  Mivel nem szerepelt a prioritáslistám elején a termelésmenedzsment, mint téma, csak most szántam rá az időt, hogy elővegyem. Szerintem nagyszerű ötlet volt az eredetileg fizikus képzettségű Goldratt részéről prózába csomagolni a gyártás eredményesebbé tételével kapcsolatos gondolatait. Próbálok úgy írni róla, hogy kedvet is csináljak az olvasáshoz, de ne lőjem le a poént.


Adott egy üzemvezető, aki majd beleszakad a munkába, mert folyamatosan tüzet olt. Egyszerre küzd a költségcsökkentéssel és a szakszervezettel, mégse termel nyereséget a 600 fős gyár, így főnöke meglengeti előtte a bezárás rémképét. Van egy családi szál is: az elhanyagolt feleség pont ekkor mondja be az unalmast, szegény kisgyerekeik pedig személyenként két kézzel kapaszkodnának apjukba, már ha néha-néha ébren vannak, amikor hazaér. Szerintem ez nem egy példátlan kiindulópont, ha körülnézünk a versenyszféra vállalatainak menedzserei körében. Megvan hát a feladat: három hónap alatt drasztikus fordulatot kell elérni az üzem működése és eredményei területén, hogy megmeneküljön a bezárástól, mellesleg azért is drukkol az olvasó, hogy a főszereplő magánélete se robbanjon atomjaira. Alex, az üzemvezető nincs teljesen egyedül: korábbi fizikaprofesszora mentorálja, vezetői csapata pedig mellé áll a közös bajban.

Aki rászánja az időt, hogy elolvassa a könyvet, több mindenre láthat példát, nem csak a gyártásmenedzsmentről tanulhat:
  • Mi a valós célja egy termelőüzemnek?
  • Hogyan lehet átfordítani egy gyárat nyereséges működésre?
  • Mi is ez a "korlátok elmélete"?
  • Hogyan lehet coaching kérdések és néhány jól irányzott tanács segítségével önálló problémamegoldásra sarkallni a vezetőket?
  • Miként tudja leküzdeni a vezető az ellenállást?
  • Miért tudja a komplex problémákat hatékonyabban megoldani egy csapat, mint a vezető önmaga?
  • Hogyan tanul és fejlődik egy vezető, ha őszintén szembenéz ennek szükségességével?
  • Hogyan lehet a tudatos utódlástervezésből komoly motivációs eszközt faragni?
  • Mi az a három kérdés, amire a felső szintű vezetőknek választ kell találniuk?

Számomra tanítás-módszertani szempontból is nagyon érdekes volt a könyv. Egy jól megírt regény olvasása során várja az ember, mi történik a főszereplő szakmai és magánéletében egyaránt. Azaz észre se veszed, hogy tanulsz. Közben pedig nem tudod megállni, hogy elgondolkodj a saját környezeted analógiáin. 

2 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ajánlás Tamás! A könyv nem mellesleg az egyik abból a háromból, amit az Amazon vezetője kötelező olvasmányként ajánl a felsővezetőinek:
    http://www.starkinsider.com/2013/10/3-top-business-books-according-amazon-ceo-jeff-bezos.html

    VálaszTörlés
  2. IT területen egy friss, de nagyon hasonló módon szerkesztett regény, ezt is jó szívvel ajánlom!:
    http://itrevolution.com/books/phoenix-project-devops-book/

    VálaszTörlés

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.