2015. szeptember 28., hétfő

Vezetés megoldásfókusszal - Könyvajánló

A megoldásközpontú megközelítés mindig is nagyon szimpatikus volt számomra, több okból: pozitív szemléletet tükröz, a meglévő erősségekre épít, a jövőre fókuszál, mindezt egyszerűen, két lábbal a földön, a következő kis lépésekre koncentrálva. Kiindulópontja a Steve de Shazer, Insoo Kim Berg és csapata által családterápiás célból kifejlesztett módszertan, melynek művelése során bizonyítást nyert, hogy a múltban történtek alapos cincálása helyett a kívánatos jövőre és a megoldásra összpontosítás igen eredményes terápiás eszköz tud lenni, ráadásul sokkal rövidebb időbefektetéssel. A megoldásfókuszú megközelítés később teret nyert a coachingban, és bizony komoly lehetőségeket tartogat az emberek vezetése területén is.


2014-ben jelent meg Dominik Godat: Megoldások nyomában, Hatékony vezetés megoldásfókusszal című könyve, melynek magyar nyelvű változata már idén a hazai könyvesboltokba került. Godat szerint "a megoldásközpontú megközelítéssel dolgozó vezetők a munkatársaikra úgy tekintenek, mint akik szakértők a saját egyéni területükön, és ennek megfelelően adják át nekik a felelősséget. Ezáltal a munkatársak jelentősen hozzájárulnak a vállalat sikerességéhez. A feletteseik elismerik és támogatják őket. Ezeken kívül a megoldásközpontú vezetők egyértelmű kereteket biztosítanak, amelyeken belül meghívják a kollégákat a megoldások megalkotására, a vágyott jövő lefestésére, a már jól működő dolgok felismerésére, a megoldás megkeresése érdekében történő hasznosításukra, illetve a következő lépések lehetővé tételére." 

A megoldásközpontú működésnek van néhány fontos alapvetése, ami mentén a coach vagy a vezető tevékenykedik. Ilyen például az, hogy érdemes azonosítani a már most is jól működő dolgokat, és azokból többet csinálni. Vagy az, hogy a megoldásnak nincs feltétlenül köze a problémához, bármennyire is azt szoktuk meg, hogy a megoldáskeresést alapos problémafeltárásnak kell megelőznie. Bár ez egyszerű és/vagy technikai jellegű problémáknál működhet, a komplex, nehezen kibogozható ok-okozati összefüggéseket tartalmazó, társas jellegű problémáknál már nem megfelelő. "A megoldásközpontú gondolkodás elutasítja a lineáris látásmódot: a megoldás valami egészen más, mint maga a probléma. A megoldás sokkal inkább egy vágyott állapot, melyet a problémától teljesen függetlenül is el lehet érni."

Aki érdekesnek találja a fenti megközelítést, ebből a könnyen érthető és fogyasztható kis könyvből pontos képet kaphat róla, és számos gyakorlati tippet is begyűjthet a mindennapi vezetői működésébe való beépítéshez.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.