2016. július 24., vasárnap

A szándék a lényeg

Olvastam egy tibeti tanítómester könyvét a napokban (The Joy of Living: Unlocking the Secret and Science of Happiness). Yongey Mingyur Rinpocse igen tájékozott az idegtudomány és a kvantummechanika terén is, és izgalmasan találja meg a párhuzamokat a modern tudomány és a keleti bölcselet között. Számos oldalról vizsgálja a meditáció témakörét és az emberi szervezetre gyakorolt hatását, valamint gyakorlati tanácsokat is ad hozzá. Az egyik fontos megállapítása, hogy nem az számít, hogy mennyire tökéletesen sikerül a kivitelezés. A szándék a lényeg, hogy rendszeresen leülj meditálni. A közhiedelemmel ellentétben nem csak az a meditáció, hogy egy erdei szikla tetején törökülésben, csukott szemmel “ommogsz” órákig, erősen koncentrálva a Nagy Semmire a naplementében. Ehelyett számos konkrét, könnyen kivitelezhető gyakorlatot ír le, amit akár sétálás vagy krumplipucolás közben is végezhetsz a tudatod lecsillapítása érdekében.


Miért nem a tökéletesség számít? Miért a szándék az elsődleges? Nyílván azért, mert előbb-utóbb ráérzel az ízére, egyre hosszabb ideig leszel képes a fejedben ugráló kis majmot leültetni a konyhaszékre, és ítélkezés-mentesen elmélázni az adott pillanat történésein, észlelésein, érzésein, gondolatain. Ez pontosan úgy működik, mint amikor sportolni kezdesz. Ha sétálsz egy fél órát eleinte a tévé előtt zabálás helyett, és ezt rendszeressé teszed, egyre inkább megjön az étvágyad a mozgásra, sőt akár a tét emelésére.

A vezetői fejlődésre is igaznak tartom ezt a megállapítást. Nem az a lényeg, hogy ma mennyire vagy képes profin coacholni a munkatársaidat. Eleinte az is bőven elég, ha rendszeresen leülsz velük beszélgetni. Aztán szép fokozatosan egyre több tudatosságot vihetsz a dologba. Hasznos visszajelzéseket kezdhetsz adogatni vagy éppen kérni, inkább odafigyelhetsz a másikra okoskodás helyett, észreveheted a dicsérni valókat, kikérheted a véleményeket, kérdésekkel segítheted elő az önálló problémamegoldást stb. Inspirálhatod magad egy-egy vezetéssel kapcsolatos cikkel, könyvvel, TED előadással. Beszélgethetsz vezetőtársaiddal vagy barátaiddal a dilemmáidról. Akarat, cselekvés, rendszeresség. Inkább többször keveset, javasolja a könyvében a tanító is. Én leginkább azt látom, hogy nem a képesség hiányzik a fejlődésre sok vezető esetében, hanem a valós szándék.

1 megjegyzés:

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.