2017. január 16., hétfő

Tarts te is évindítót a csapatoddal!

A múlt héten tartottunk évindító összejövetelt a Menedzsmentoros kollégáimmal, ami olyan jól sikerült, hogy most minden olvasót hasonló kezdeményezésre buzdítok. Szolgálok is hozzá egy tök egyszerű kis recepttel, ami nekünk abszolút bevált. Az ilyen megbeszélést mindenképp érdemes az irodán kívül megszervezni, hogy kiszakadjatok a napi ügymenetből. Ha van rá büdzséd, lehet egy külső, bérelt helyszínen, ha nincs, akkor egyszerűen meghívhatod magadhoz a kollégáidat. Amennyiben képes vagy főzni, akkor varázsolhatsz valami finomat, mint ahogy nálunk tette Dobay kolléga, de egyéb esetekben egy pizzarendelés tökéletesen megteszi. Nagyjából egy fél nap elegendő lesz, plusz előtte vagy utána az ebéd. A következő, pofonegyszerű struktúrát javaslom:


1. Mindenki beszámol arról, hogy mik voltak számára a tavalyi év fénypontjai és mélypontjai.

2. Futunk egy kört azzal kapcsolatban, hogy 2017-ben ki milyen területekre, témákra szeretne fókuszálni, miket szeretne elérni. Lehet egymás gondolataira reflektálni.

3. Ezek alapján összeszedjük, hogy a csapat számára mik lesznek a fókuszpontok, és amelyiknél tudunk, konkrét célokat fogalmazunk meg.

4. Ahol szükséges és nem magától értetődő, meghatározzuk a következő lépést. Azt is megbeszéljünk, hogy ki, kinek és hogyan tud segíteni a csapattagok közül.

5. Megegyezünk abban, hogy mikor tartjuk a nyomon követő találkozót. (Mi a negyedéves gyakoriságban maradtunk.)


Ahogy látható a fenti leírásban, a vezető egyszerű csapattagként vesz részt a munkában. Természetesen a saját fókuszpontjai és céljai a vezetői perspektívából kerülnek megfogalmazásra. Ugyancsak megfigyelhető, hogy nincs előadás és nincs PowerPoint, a vezető pedig csak a szükséges mértékben facilitálja a beszélgetést, azaz terelgeti előre a folyamatot. A vezető rendkívül hasznos információkhoz juthat, ha kinyitja a fülét egy ilyen alkalommal, a kollégák pedig valóban új lendületet és motivációt kapnak az év elején, ha lehetőségük van megismerni, hogyan gondolkodnak munkatársaik és vezetőik. A tisztán megfogalmazott közös fókuszterületek és célok pedig segítenek abban, hogy egy irányba tudjanak húzni a csapattagok. A következő hasonló összejövetelen pedig meg lehet állapítani, hogy mennyire sikerül a célra tartás, és kell-e esetleg módosítani az elképzeléseken.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.