2017. szeptember 26., kedd

Három módszer, ami fejleszti az empátiát

Amint beülünk az autóba, tele lesz a világ öngyilkosjelölt biciklisekkel és gyalogosokkal. Velünk bosszankodnak őrülten száguldozó és tetű módjára tökölődő autóstársaink. Ha viszont biciklire pattanunk, előkerülnek az utcán a vadállat autósok és a figyelmetlenül elénk ugró gyalogosok. Otthonunkból kisétálva pedig az eszetlen biciklisek és az udvariatlan gépkocsivezetők szúrnak szemet. Nézzünk szembe a tényekkel: az emberek többnyire énközpontúak, és kevesekbe szorult empatikus attitűd.


Pedig, ahogy az alábbi, pár perces (angol nyelvű) videóból megtudhatjuk, mindannyian egyedi módon fogjuk fel a környezetünket, és a “valóságészlelésünket behatárolják az érzékszerveink, a temperamentumunk és az eddigi tapasztalataink”. Fontos igazságot tartalmaz a következő megállapítás is: “A személyes fejlődésünk, a kapcsolataink és a társadalom szempontjából is kritikus, hogy tegyünk erőfeszítést és megpróbáljuk megérteni más emberek valóságészlelését”.

A videóban három egyszerű, bár nem feltétlenül könnyű módszert javasolnak az alkotók az empátia fejlesztésére:

  • ahelyett, hogy folyamatosan magunkkal lennénk elfoglalva, vagy a kütyüinket nyomkodnánk, kezdjünk el tudatosan odafigyelni másokra (vajon hogyan érzik most magukat, mit tapasztalnak épp, stb.)
  • használjuk az értő figyelmet, és igazoltassuk vissza a társunkkal, hogy jól értettük-e mondanivalójának tartalmát, helyesen értelmeztük-e érzéseit vagy szándékát
  • nyíljunk meg, mondjuk el érzéseinket, tapasztalatainkat, mert az értő figyelem és az őszinte kommunikáció ad lehetőséget a közös pontok feltárására



Köszönöm az ötletet és a linket Bokrossy Dávidnak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.