2018. január 3., szerda

A vezető mint ajándék

“Merjünk ajándékokká válni!” - mondta Böjte Csaba 2018-as újévi üzenetében, amit egy lepukkant budapesti aluljáróban mondott el néhány percben. Szeretem hallgatni és olvasni is a gondolatait, mert mindenki számára érthető, mai nyelven szólítja meg az érdeklődőket. Azt mondta például, hogy a sok kütyü helyett inkább magunkat adjuk, bár kétségkívül jól jött volna annak idején “Szent Józsefnek egy láncfűrész, behúzta volna, és a szomszédokat hogy ette volna a sárga irigység…”, vagy “Máriának jól fogott volna egy ügyes habverő vagy turmixgép (…) a sárgarépát jól összedarálni…”

Eltöprengtem rajta, maradva a saját témámnál, hogy egy vezető vajon miképp tud ajándékká válni. Arra jutottam, hogy nem elméleti választ fogok erre adni, mert akár olyannal is szolgálhatnék, hanem inkább visszaidézem, miképp volt nekem ajándék az egyik saját vezetőm.


Már rég volt, de még mindig emlékszem rá, hogy megbízott bennem, akármilyen zöldfülű is voltam annak idején. 3-6 havonta nem sajnált rám szánni vagy két órát, amikor áttekintettük az előző időszakot és megnéztük, hogyan lehetne előrelépni. Kiegyensúlyozott visszajelzést adott: őszintén elmondta azt is, ami tetszett, és azt is, ami nem. Újra és újra lehetőségekkel kínált meg, hogy gyorsabban tudjak fejlődni. Törődött velem, mint emberrel: észrevette és érdekelte, amikor szarul mentek a munkán kívüli dolgaim. Sokat lehetett tőle tanulni a szakmáról és az angolszász üzleti működésről is. Ha gondom vagy kérdésem volt, bemehettem hozzá: a nyitott ajtó jelezte, hogy lehet zavarni. Előfordult, hogy erre csak a nap végén adódott lehetőség. Akár odaült az asztalomhoz, feltűrte az ingujját és segített. Kíváncsi volt arra, hogy én mit javaslok, hogyan oldanám meg a problémákat. Nyitottnak mutatkozott a folyamat- és működésfejlesztési ötleteimre. Figyelt arra is, hogy anyagi értelmemben elégedett lehessek a munkahelyemmel. Partner volt abban, hogy egy magántermészetű körülmény miatt plusz órákat halmozzak fel, amit más napközbeni időpontokban lecsúsztathatok. Hirtelen ennyi jutott eszembe.

Így évindításként akár te is elgondolkodhatsz arról, hogy miként tudnál az idén ajándékká válni a munkatársaid számára. Aztán persze a megvalósítást se feledd el! Elég, ha néhány dolgot kipróbálsz és szisztematikusan végzel a következő 12 hónap során.

Köszönöm Apáti Béla barátomnak, hogy felhívta a figyelmemet erre a beszédre.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.