2017. szeptember 14., csütörtök

Kik a hülyék?

Definíció szerint a “hülyék”, mindazon embertársaink, akik kevésbé okosak, tapasztaltak, és/vagy tájékozottak, mint mi magunk, ezért másképp gondolkodnak, döntenek, viselkednek, mint ahogy mi tennénk. Ezek az emberek adósodnak el eszetlenül, maradnak ott, ahol nincsenek lehetőségeik, kerülnek börtönbe kétszáz forint erőszakos elrablása után, őket csapják be a buszos kiránduláson a több százezer forintos csodapaplannal, és még hosszasan sorolhatnám. Eddig egyszerűnek tűnik a válasz a kérdésemre.


“Hülyékből” azonban másféle fákon is terem. Ott vannak például azok a földlakók, akik történetesen okosabbak, tapasztaltabbak és/vagy tájékozottabbak, mint mi magunk, ezért másképp gondolkodnak, döntenek, viselkednek, mint ahogy mi tennénk. Bérelnek, amikor vehetnének is. Vesznek, amikor mások eladnak. Nem pereskednek, pedig igazságtalanság vagy kár érte őket. Ingyen adnak szolgáltatásokat, amelyekért pénzt is kérhetnének. A múltban ezek a “hülyék” személyi számítógépet álmodtak minden munkaasztalra vagy otthonba, amikor még csak a nagyvállalatoknál vagy kutatóintézeteknél voltak bazi nagy szekrények. Elképzelhetőnek tartották, hogy több mobiltelefon-előfizetés lesz az adott országban, mint lakos. Nem zárták ki, hogy pénztáros nélkül is lehet boltot üzemeltetni, sőt, még az ügyvédbojtárok szellemi munkájának vagy az orvosok diagnosztikai tevékenységének egy-egy területét is átvehetik a számítógépek, mert nem csak olcsóbban és gyorsabban, hanem pontosabban is dolgoznak, több teret adva az embernek a jelentősebb hozzáadott értéket teremtő feladatokra. De ezzel ellentétben azok is “hülyék” voltak, akik azt prognosztizálták, hogy fejvadászra akkor is szükség lesz, amikor a toborzás már nagyrészt on-line módon működik (sőt, a közelmúltbeli munkaerő-piaci helyzetben épp egyre lefelé tolódott azoknak a pozícióknak a köre, amelyeket közvetlen megkereséssel kényszerülnek betölteni). Vagy például vitatták, hogy a buta Kindle olvasót lemosná a föld színéről az okos iPad, mert bár sokkal egyszerűbb szerkezet, mégiscsak célszerszám, nem beszélve arról, hogy a töredékébe kerül.

És ne feledjük a “hülyék” harmadik, igen jelentős halmazát, akik hasonlóan okosak, tapasztaltak és/vagy tájékozottak, mint mi magunk, de ettől függetlenül másképp gondolkodnak, döntenek, viselkednek, mint ahogy mi tennénk. Ők azok, akik a másik politikai oldalt támogatják. Vagy akik nem értik, hogy lehet bármelyik fél manipulatív maszlagát bevenni. Vagy akik nem értik, hogy lehet valaki olyan felelőtlen, hogy a homokba dugja a fejét és nem foglalkozik közéleti kérdésekkel. Ez mind-mind “hülye”, a másik három nézőpontból. De természetesen “hülyék”, akik itthon próbálnak boldogulni, mint ahogy azok is, aki külföldön keresik a boldogabb életet és a biztosabb megélhetést. Akik a büdös-zajos fővárosba költöznek a vidéki idillből, vagy itt hagyják országunk szellemi-kulturális központját, a csodás Budapestet valami világvégi porfészekért, ahol csak a nagy semmi van, meg trágyaszag.

Kik tehát a “hülyék”? Mindenki, aki nem mi magunk vagyunk, és akinek meg sem próbáltuk megérteni az életútját, értékrendjét, gondolkodását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.